Tesla Model Y performanta pret autonomie
Masini electrice / hibrid,  Stiri

Tesla Model Y 2023 – Analiză detaliată – Opinii PRO și CONTRA

Dacă ești la fel de entuziasmat ca mine de tot ce înseamnă inovație în domeniul auto, atunci trebuie să afli mai multe despre modelul Y.

Modelul Y, care a fost lansat inițial în 2020, a devenit rapid vedeta gamei Tesla. Și nu e de mirare, având în vedere că este bazat pe celebrul Model 3. Dar, așa cum știm, concurența în segmentul SUV-urilor compacte de lux este acerbă, așa că Tesla a simțit nevoia să aducă niște îmbunătățiri esențiale.

Ce aduce nou Modelul Y 2023?

Tesla model Y 2023 performante si caracteristici

În primul rând, trebuie să menționez actualizările pe care Tesla le-a adus acestui model pentru a-l menține competitiv.

Caracteristici de bază:

 • Motorizare electrică integrală cu tracțiune integrală
 • 5 locuri standard, cu opțiune pentru 7
 • Autopilot
 • Aleasă ca fiind una dintre cele mai sigure mașini

Specificații tehnice:

 • Model: Model 3
 • Motor: Dual Electric
 • Putere: 384 – 456 CP
 • Cuplu: 376 – 479 LB-FT
 • Autonomie: 437-576 km
 • Preț: 65,000 Euro

Avantaje:

 • Performanță excepțională
 • Costuri de întreținere reduse
 • Evaluări excelente în ceea ce privește siguranța

Dezavantaje:

 • Poate necesita o perioadă de adaptare la condusul unui EV
 • Număr limitat de centre de service
 • Posibile întârzieri la livrare

Performanță și capabilități

Modelul Y 2023 vine în două variante: Long Range și Performance. Ambele sunt echipate cu un sistem Dual Motor All-Wheel Drive, capabil să remorcheze până la 1600 kg. Și, că să nu uit, viteza de top ajunge până la 250 KPH.

Calitatea Interiorului și Tehnologia

tesla model y

Când vine vorba de interior, Tesla nu se joacă. Modelul Y 2023 vine cu două opțiuni de culori pentru interior: negru sau alb. Și, sincer să fiu, interiorul acestui model este definit de simplitate și eleganță. De curând a ales să renunțe la o mulțime de butoane și comutatoare, oferindu-ne un design curat și aerisit.

Când te așezi pentru prima dată la volanul Modelului Y 2023, nu ai cum să nu observi ecranul tactil de 15 inch care domină bordul. Sub acesta, vei găși și un loc special pentru încărcarea wireless a telefonului. De pe acest ecran poți controla temperatura din habitaclu, sistemul media, navigația și chiar te poți distra cu jocuri sau poți viziona un episod din serialul tău preferat pe Netflix în timp ce mașina se încarcă.

Un alt aspect interesant este că, în timp ce modelul Long Range poate fi configurat cu 5 sau 7 locuri, modelul Performance vine doar cu 5 locuri. În general, interiorul este conceput pentru a oferi o experiență de condus confortabilă, iar tehnologiile disponibile în Modelul Y 2023 îl diferențiază clar de concurență.

Siguranța

tesla model y siguranta

Modelul Y 2023 de la Tesla este un SUV compact complet electric, creat având în minte exact acest aspect, siguranța. NHTSA i-a acordat Modelului Y cinci stele în toate categoriile și subcategoriile de siguranță. Mai mult, Modelul Y 2023 a primit și titlul de IIHS High Safety+, obțînând calificative maxime în fiecare categorie de rezistență la impact. Dar prevenirea impactului frontal a fost la fel de crucială, dacă nu chiar mai mult. Tesla a reușit să atingă aceste standarde înalte de siguranță prin construcția unei structuri robuste a acoperișului, protecție la impact frontal și prin aplicarea intensivă a tehnologiei.

Modelul Y este echipat cu camere care oferă o vizibilitate de 360 de grade și procesează informații vizuale pentru sistemele de siguranță și navigație la o distanță de până la 250 de metri. Această tehnologie permite sistemului computerizat al Tesla să identifice vehiculele învecinate, semnele și semnalele de circulație, precum și pietonii și animalele, oferind un nivel ridicat de prevenire. Dacă siguranța este principala ta preocupare, Modelul Y 2023 de la Tesla este greu de egalat.

Concurența

Modelul Y nu este singurul jucător pe segmentul SUV-urilor compacte de lux electrice. Mercedes-Benz EQB, Cadillac Lyriq, Volvo XC40 Recharge și Genesis GV60 sunt printre principalii săi concurenți. Modelul Y oferă o autonomie mai mare și mai multă putere decât Mercedes-Benz EQB.  

Dacă bugetul îți permite, BMW iX este, de asemenea, o opțiune. Cu toate acestea, este mult mai scump decât Modelul Y de la Tesla, dar și semnificativ mai mare. Prețul BMW iX începe de la aproximativ 80,000 Euro. Genesis GV60 este un nou venit pe piață, dar nu dezamăgește. Cu toate acestea, autonomia GV60 este cu aproape 160 de km mai scurtă decât cea a Modelului Y.